Logo
Levering aan: NL

Inloggen
Status bestelling
Summer Sale up to 60% OFF 🌞 apparel, bicycle parts, accessories >
Huge BIKE SALE 🚲 up to 55% OFF >

Fatbike forks

Vind de juiste voorvork voor je fatbike

In ongeveerde en verende voorvorken voor fatbikes, heb je tegenwoordig een ruime keus. Het enige waar je op moet letten is, hoe de vork is gebouwd. In principe zijn er twee maten in omloop en dan zijn er nog de "Plus-Bike"-vorken, die anders zijn.

Vorken met 135 mm en 150 mm inbouwbreedte

Bij fatbikes worden inbouwbreedten van 135mm en 150mm gebruikt. De meest voorkomende fatbikevork is de 135 mm vaste voorvork: let hier op de opbouwhoogte! Want er zijn ook vaste fatbikevorken die dezelfde bouwhoogte hebben als de verende vorken. De bouwhoogte is van belang voor de hoek waaronder het stuur wordt gemonteerd. Hoe hoger, des te trager de fiets (de gewichtsmassa verplaatst zich naar achteren), als het frame niet voor een verende vork is ontworpen. De 135 mm vorken worden geleverd voor toepassing van snelspanners of voor 15 mm steekassen.

Dan zijn er de vorken met 150 mm inbouwbreedte. De bekendste is de Rock Shox Bluto. Dan zijn er de Fatty stalen- en carbonvorken met een inbouwhoogte die voor verende vorken geschikt zijn (hoogte plm 450 mm) en gebruik maken van een 15 mm steekas. Voor de all-seasonfatbiker zijn er ook de vaste vorken met 150 mm inbouwbreedte. Zij kunnen goed met 29x3-inch banden worden gereden, daar zij bij de meeste bikes bij de achterbouw passen.

Offsetvorken en vorken voor plusbikes

Je moet weten dat er vorken met offset en zonder offset zijn. Offset-vorken zijn voor veldrijders die voor en achter 135 mm naven gebruiken. Tip: Door de Offset, de kortste afstand tussen wielas en de hartlijn van de denkbeeldig doorgetrokken balhoofdstang, kun je voor- en achterwiel uitwisselen. Heel practisch, wanneer je vrijloop in the middle-of-nowhere de geest geeft en je voorwiel ook m.b.v. een achternaaf is uitgerust. Wielen wisselen en cassette ombouwen en je kunt verder.

Vorken voor 'Plusbikes' - met 29+ wielen - , zoals de Surly Krampus, hebben in de regel 100 mm inbouwbreedte.

En nog een tip om de juiste beslissing te kunnen nemen: Als je de fatbike als trekkingfiets wilt gebruiken, moet je bij de voorvork er op letten dat er voldoende opgelaste nokken aanwezig zijn voor bagagedrager of Anything Cages . Die herken je hieraan dat er zich drie schroeven onder elkaar bevinden, net als bij de fleshoudergaten.

 
AJAX Loader Icon