Logo
Levering aan: NL

Inloggen
Status bestelling

Verende vorken

Vorkvering: luchtgeveerde en stalen vorken voor mountainbike en E-MTB


Kies een categorie in het menu Verende voorvorken:

Wat je over MTB-vorken en hun montage moet weten

Een gewone MTB-verende voorvork bestaat uit een stuurvork met druklager in de vorkbrug (crown). De vorkbrug is op zijn beurt met de standbuis verbonden. Deze laatste is d.m.v. glijbussen in de vorkbuis is ingevoerd. Wordt de vork tapered genoemd, dan verloopt de vorkbuis conisch.
Verende vorken voordelig online bij HIBIKE Een moderne voorvork heeft goede instelmogelijkheden, zodat het gewicht van de berijder goed op het gewenste gebruik kan worden ingesteld. Een slechte afstelling kan behalve onplezierig, ook gevaarlijk zijn. Een te slappe voorvork kan doorslaan en daarmee de complete veerweg vernielen. Een te stijve voorvork biedt niet de gewenste prestaties. Een verende vork kan men, met enige basiskennis, makkelijk zelf ontluchten en instellen. Wie toch twijfelt aan zichzelf moet het aan de vakman overlaten. Hetzelfde geldt voor de vervanging of inbouw van een vork. Wie ervaring heeft met het sleutelen aan MTB's, kan ook zelf het gereedschap ter hand nemen en een voorvork inbouwen of zelfs de schacht inkorten. Maar toch, bij twijfel de vakman inschakelen!

Als je lang wilt profiteren van je voorvork is het raadzaam de vork regelmatig te onderhouden door een gecertificeerd bedrijf. Woon je in onze buurt, in de Taunus, dan kun je bij HIBIKE terecht. Hieronder nog wat aanvullende info.

Compressie en rebound van een verende voorvork

De Compressie- en rebound van een vork regelt de snelheid van het in- en uitveren. Er is een open of een gesloten systeem mogelijk. Een „open oliebad“ is minder storingsgevoelig, heeft wel meer olie nodig en werkt niet zo nauwkeurig als een gesloten cartridge. Het open oliebad wordt tegenwoordig niet meer gebruikt.
Dankzij van buitenaf aanwezige stelknoppen, kan men zonder gereedschap de compressie en rebound instellen. Als er een zgn. lockout is geïnstalleerd wordt deze daarmee geactiveerd. Lockout geeft de mogelijkheid de vering van de vork te blokkeren. Naast de lockout kan er ook een afstelbaar Platform aanweig zijn. Dit blokkeert de vork niet helemaal, maar gedeeltelijk en voorkomt het zgn. wippen.
De compressie en rebound worden ingesteld door de diameter van de ventielen te veranderen. De olie in de vork wordt door het ventiel geperst. De snelheid waarmee dat gebeurt hangt af van de mate waarin het ventiel is geopend. Moderne vorken hebben meerdere afstellingsmogelijkheden van compressie en rebound, nl. behalve de afstelling van de veringssnelheid ook de mogelijkheid om de veringsafstand in te stellen. Het is goed om te weten dat door de verschillende viscositeiten van oliën de basisinstelling van je vork grondig kan veranderen. Let dus op wat de leverancier voorschrijft.

Veerelementen en afdichting van de MTB-vork

Als elastisch onderdeel heeft de vork een spiraalvering of een luchtvering. De luchtvering kan uit één of meer luchtkamers bestaan. De duurdere luchtveringen zijn eenvoudiger aan te passen aan het gewicht van de berijder. Een spiraalvering is minder kwetsbaar, maar ook zwaarder. Federgabelfedern und Ersatzteile für Federgabeln bei HIBIKEOok zijn er verzonken veringen, die net zo goed zijn als luchtvering. De verzinking van 20-50mm, zorgt voor verandering van de geometrie van je bike, en daarmee verandering van de klim- en afdalingseigenschappen. Deze functie draagt ertoe bij dat je fiets breed inzetbaar is. Bij de Afdichtingen is lichte wrijfweerstand, dus niet te vast aandraaien, belangrijk voor goed functioneren. Een straffe afdichting betekent een verhoging van het losbreekmoment, meer trillingen en snellere slijtage. Er bestaat ook een verschil tussen olie- en stofafdichting. Stofafdichtingen bevinden zich aan de bovenkant van de vorkbuis en beschermen tegen stof, modder en water. Olie-afdichtingen bevinden zich dieper in de vorkbuis en voorkomen verlies van olie uit de vork. Er zijn ook combinatie-afdichtingen in de handel.

Tot zover enige grondbegrippen van de verende voorvork! Het wordt tijd de grote keus in onze shop te ontdekken. Wij hebben de >MTB-vorken in de toepasselijke 'Inch'(") of 'Duim' categorieën ingedeeld 26-inch vorken, 27,5 of 29er vorken, zodat je kan kiezen naar wielmaat. Ook Reserve-onderdelen voor de verende vork, en Vorkveren vindt je tegen een lage prijs in onze shop.

 
AJAX Loader Icon