Logo
Levering aan: NL

Inloggen
Status bestelling

Achterbouwdempers

Kies een categorie in het menu 'Schokdempers'
Schokdempers voordelig in de schokdempershop van HIBIKE

Met achtervering op je MTB werd het pas echt gaaf. Daarover zijn alle mountainbikers het eens. Dankzij de schokdempers achter merk je oneffenheden op de weg nauwelijks en wordt soepel over steen, takken, plag en hei heengereden. Het verbeterde bodemcontact, dat door de vering mogelijk werd gemaakt, is wel het grootste voordeel: je hebt meer controle over de bike. De vering aan de achterbouw functioneert evenwel alleen wanneer fiets en demper bij elkaar passen en de vering optimaal is afgesteld. Is de afstelling niet juist, of past deze niet bij de bike en je rijstijl, dan leidt dit zeker tot teleurstelling. Een schokdemper die in de MTB van een vriend perfect functioneert, kan in jouw fiets in het tegendeel verkeren. De verwerking van de bewegingsenergie in de achterbouw speelt ook een grote rol.

De schokdemper

Vering en schokdemper worden als combinatie gemaakt. Zonder schokdemper blijft de vering naschommelen. Afgekort spreekt men altijd over de schokdemper. De demping is bij alle hoogwaardige veringonderdelen van MTB's hydraulisch. Voor ruw en zwaar gebruik worden schokdempers aangepast door het aanbrengen van een compensatiebalg of -vat, zodat een grotere hoeveelheid olie beschikbaar is voor de koeling. Schokdempers, lucht- of staalvering, gunstig online kopen
Of de gewenste schokdemper nu met stalen-, titanium- of met luchtvering werkt, is een kwestie van smaak en hangt ook af van het gebruik van de fiets en van de inhoud van je portemonnee! Freeride- en downhillbikers bedienen zich vaker van de sterke schokdempers met stalen vering, die voor zwaarder gebruik geschikt en solider zijn. Wie op het gewicht let, kiest voor een lichtere kandidaat luchtdempers. Ook is de luchtdemper een beter alternatief, wanneer de mountainbiker een lichtgewicht is. Dit geldt vooral voor een vrouw. Luchtdempers kunnen lichter worden afgesteld en passen beter bij lichte rijders.

Maat en afstelling van de schokdemper:

Doorslaggevend voor de keus van een demper is de lengte van de veerweg en de lengte van de demper van oog tot oog (over het midden van het oog gemeten). Die twee zijn maatgevend en kun je later niet meer veranderen. Dit i.t.t. de buitendoorsnede van de demper. Is de demper ingebouwd, of staat je bike klaar voor de proefrit, dan zul je vering, rebound en compressie als eerste moeten instellen. Veel dempers worden verkocht met standaard- instellingen, tuning. De framefabrikant kan je met de nodige variaties verder helpen.

Korte uitleg van vakbegrippen:

Onder Veerweg verstaat men de afstand die de demper kan veren. Meestal een paar millimeter minder dan de lengte van de cylinder. Vermenigvuldigt met de Omzetverhouding van de achterbouw - afkomstig van de bewegingsleer -, kan men de Veerweg van het frame berekenen. De afstand die de demper inveert door gewoon op de fiets te gaan zitten, wordt als Negatieve veerafstand of Sag , op z'n engels, betitelt. Meestal wordt rond de 25% van de hele veerweg op deze wijze in beslag genomen. De compressie regelt de snelheid waarmee wordt ingeveerd, de rebound daarentegen, de snelheid van het terugveren. Het is een kwestie van smaak en rijstijl of je een snelle, kickende vering wil of het liever rustiger en langzamer wilt.

Ontdek nu in onze Onlineshop voor schokbrekers de verschillende topmodellen op het gebied van achtervering. Wij hebben een grote keuze aan dempers voor mountainbikes, freeriders en downhillbikes. En dat tegen scherpe prijzen!

 
AJAX Loader Icon