Logo
Levering aan: NL

Inloggen
Status bestelling
🎈 15% VIP Voucher >
For a short time only: 50% OFF 🚲 on selected bikes >

Pedalen

Click en platform pedalen voor MTB en racefietsen.


Kies een categorie in het menu Pedalen:

Het beste pedaal voor jou!

Zonder pedalen, trappers, gaat het niet. Maar er zijn zoveel verschillende soorten, ook verschillende in prijs, dat wij toch stilstaan bij dit onderwerp. Pedalen kunnen in drie hoofdgroepen worden onderscheiden:

  • Toerfietsen
  • Mountainbikes
  • Racefietsen

Pedalen voor toerfietsen:

De klassieke pedalen tref je voornamelijk aan bij de toer-, stads- en trekkingfiets. Je kunt er uitstekend mee weg komen met gewone, sport- en wandelschoenen.
Een variatie op het klassieke pedaal is, aan de ene kant vlak en aan de andere kant een klikmechanisme, klikpedaal. Naar omstandigheid kun je dan wisselen tussen het vrij bewegen en het vast zijn van de schoen. Voor beginners is dat een zinvol alternatief. Je kunt dan wennen aan het rijden met klikpedalen.
Voor de klikbare kant moet je dan wel een schoen hebben die is voorzien van cleats. .

Pedalen voor mountainbikes (MTB's) als klik- of platformpedaal

Variant 1: Het MTB-klikpedaal:
De klikfunctie wordt uigeoefend door twee metalen onderdelen die d.m.v. een instelbare veerspanning de „Cleat“ onder je schoen vasthouden. Als je de schoen inzet hoor een klikgeluid. Je opent de pedaal met een zijdelingse voetbeweging. MTB Klickpedale, hier von Shimano Met klikpedalen moet je eerst oefenen. Omvallen bij een verkeerslicht, omdat je vergeet dat je voeten vast zitten, moet je zien te voorkomen. Dus eerst oefenen op een rustige plek. Na een keer of vijf vast-en-los krijg je er gevoel voor! Net als het gebruik van de koppeling bij het autorijden. Het wordt routine...

Het klikpedaalsysteem werd voor mountainbikes ontwikkeld en noemt men bij Shimano het SPD-systeem.
Naar gelang de fabrikant variëren de combinaties van pedalen en cleats. Ze zijn meestal niet onderling uitwisselbaar, compatibel. Dus oplettzen dat cleat en pedaal bijelkaar passen! Wel gelijk is de cleatbevestiging aan de schoenzool, zodat iedere cleat aan een willekeurige mountainbikeschoen kan worden gemonteerd. Je bent dus niet beperkt in schoenkeuze als je van trappersysteem wisselt.

Variant 2: Het platformpedaal
Bij mountainbikes wordt een tweede variant gebruikt, nl. hetplatformpedaal(MTB- Flatpedals), Ze worden vooral gebruikt bij Freeride, Downhill, BMX,... maar ook de trailrijders voelen zich goed met de Flatpedal.
Hierbij wordt het trapvlak sterk vergroot en met metalen pennen, pins, de greep verstevigd. Het is aan te bevelen, maar niet noodzakelijk, om dan speciale Flatpedal-schoenen te dragen. Ook goede vrijetijdsschoenen hebben goed houvast op deze pedalen. Flatpedalschoenen hebben het voordeel dat ze zijn gemaakt voor het gebruik op de pins. Je MTB-pedaalkeuze:

Het racefietspedaal

Rennradpedale von Look

Bij racefietspedalen zijn eigenlijk alleen klikpedalen mogelijk. De pedalen zijn wat anders geconstrueerd. Men heeft een ander soort schoen nodig met een andere cleatbevestiging en schoenplaatjes. Het schoenplaatje wordt op de gladde onderkant van de schoen d.m.v. drie schroeven bevestigd. Het pedaal kan men van één kant inklikken. Je keuze voor racefietspedalen:

De prijzen voor trappers variëren van 15 tot 150 euro. De enthousiaste of professionele rijder wil robuuste maar toch lichte pedalen. Hoe lichter de pedalen, des te duurder ze zijn. Vooral bij flatpedals kan je nog uit verschillende kleuren kiezen. Met Bontgekleurde pedalenkun je je bike een persoonlijk accent geven. Nu is het moment gekomen om je een passende set pedalen aan te schaffen tegen een gunstige prijs in onze online shop!

 
AJAX Loader Icon