Logo
Levering aan: NL

Inloggen
Status bestelling

Vaste vorken

Stijve vorken van 26 tot 29 inch voor uw fiets.


Kies een categorie in het menu vaste voorvorken:

Vaste voorvorken voor mountainbike of racefiets voordelig online

Je spreekt van een vaste voorvork als deze geen vering heeft. Door af te zien van het comfort van een verende voorvork, is deze sterker, slijt minder en maakt het de fiets wat lichter. Bij racefietsen is bijna altijd sprake van vaste voorvorken. Maar ook bij MTB-ers zijn er nog vele 'vaste vork'liefhebbers. Dergelijke vorken zijn beschikbaar voor iedereen die geen belang stelt in het comfort van voorvering, vooral voor de enthousiaste mountainbiker die gewicht wil besparen en direct bodemcontact op prijs stelt.

Vroeger bestonden vaste voorvorken vooral uit staal of aluminium. De laatste jaren wordt steeds meer de carbonvork gebruikt. Omdat ze een beetje naar voren zijn gebogen bieden ze zelfs wat meer zitcomfort. Maar ze zijn niet vergelijkbaar met een verende vork. Voor de vaste vork telt het lagere gewicht en het geringe onderhoud.

Starrgabel 29 Zoll

Eigenschappen gebruikte materialen:

  • Een stalen vork is niet zo stijf, er zit wat beweging, flex, in.
  • Een aluminium vork is zeer stijf, heeft geen flex.
  • Een carbonvork biedt stijfheid en comfort. Daarom wordt deze gebruikt in hoogwaardige en duurdere racefietsen en extreem lichte MTB Hardtails.

Welke voorvork is de beste voor jou?

26-inch vaste voorvorken
Bij kleine racefietsen die (nog) met 26-inch wielen zijn uitgerust, worden 26-inch voorvorken gebruikt. Ook vindt je ze regelmatig bij stads-en toerfietsen, waar bagage mee wordt gevoerd. Ook bij de 26-inch fatbikes komen vaste vorken voor en wordt carbon steeds meer toegepast.

29-inch vaste voorvorken
De 29-inch voorvorken worden vaak gemaakt van CroMo - een hoogwaardige staalsoort - en carbon. Die worden vaak toegepast bij fatbikes en zeer lichte mountainbikes (gewicht van 700 gram...). Comfort komt hier niet op de eerste plaats. Maar juist de carbonvork is voor snelle cross-country koersen optimaal. Ze zijn geschikt voor steekassen, maar ook voor de klassieke snelspanner.

28-inch vaste voorvorken
Zoek je een klassieke stalen vork of een lichtgewicht carbonvork voor je racefiets? Dan ben je met een 28-inch voorvork goed geholpen. Carbonvorken worden met een aluminiumschacht of, voor een zeer lichte constructie, met een carbonschacht geleverd. Meestal zijn ze voorzien van assen voor snelspanners. Er worden ook steeds meer vorken met steekassen aangeboden. Dit heeft zin voor zware rijders of wanneer schijfremmen worden gebruikt.

 
AJAX Loader Icon