Logo
Levering aan: NL

Inloggen
Status bestelling

Rennrad Vorderradnaben (einfach & Disc)

Voorwielnaven voor je racefiets

Hier vindt je racefietsnaven, geschikt voor zowel met als zonder schijfremmogelijkheid. Het gaat in dit hoofdstuk om voorwielnaaf voor de racefiets.
De voorwielnaaf is technisch eenvoudig: zij heeft geen vrijloop, dit i.t.t. de achterwielnaaf die de cassette voert. Zij bestaat in wezen uit een metalen huls met aan beide zijden flenzen en een as met kogellagers. De asmaat wordt bepaald door de maat van de voorvork. De klassieke maat is 9x100 QR, dus de gebruikelijke maat voor 5 mm dikke snelspanners (Quick Release). Bij deze voorvorken passen ook 9x100 Thru-Axle-naven, waarbij men een 9 mm dikke snelspanner kan gebruiken. Bij de opkomst van de schijfrem is het gebruik toegenomen van steekassen bij racefietsen. Hier worden dan de 15x100 en 12x100-naven aangeboden.

Merken als Extralite, Zipp, Hope, DT Swiss of Syntace leveren racefietsnaven. Grote jongens als Shimano, met bijv. zijn bekende Dura Ace naaf en Campagnolo Record-naaf mogen in deze opsomming niet ontbreken. Ook kan men bij de keuze voor naven met kleuren spelen, ofschoon dat je dat bij wegrenners minder ziet dan elders. Chris King, Hope of Tune leveren in verschillende kleuren. Shimano, Campa of DT Swiss houden het strak en eenvoudig.
Dan de lagers. Shimano en Campagnolo concentreren zich op instelbare conuslagers, terwijl alle andere fabrikanten gesloten industrielager toepassen. Beide systemen hebben hun voor-en nadelen, maar uiteindelijk geeft de persoonlijke voorkeur de doorslag.
Net zo is het met de constructie van de flenzen. Straightpull-naven voor rechte spaakwielen komen, uitgezonderd bij standaardwielen, niet veel voor. Deze naven worden geleverd door bijv. DT Swiss, Hope en Tune. Bij straightpullnaven worden de spaken er niet ingehangen en beschikken ze niet over een spaakboog. Vorderradnabe Rennrad kaufen (mit und ohne Disc Aufnahme), z,Bsp. Campagnolo Record VorderradnabeDoor het wegvallen van de voor breuk gevoelige kromming van de spaken, zoals die van de zgn. J-spaken, kan men in theorie een wat betere racefiets bouwen. In de praktijk zijn reservespaken niet zo ruim voorradig als die voor naven met gewone naafflens.

Welke naaf de beste is voor jouw fiets, hangt af van je ambitieniveau en hoeveel je ervoor wilt betalen. Vanaf de voordelige Shimano Ultegra voorwielnaaf voor net 40 euro, tot aan de 400 euro Chris King-naaf bieden wij het hele scala voor je racefiets.

 
AJAX Loader Icon