Logo
Levering aan: NL

Inloggen
Status bestelling

Winteronderhoud voor de fiets

Winterfit voor straat en berging

Het is bijna winter en daarom herinneren wij je aan onze wintertips. Als het koud en nat is en de wegen zijn gepekeld, dan is het verstandig het nodige aan je fiets te doen, zodat deze in goede staat blijft.
En voor de getrainde biker, die gedurende het koude seizoen gebruik maakt van fitnesstrainer of de rollentrainer, geldt ook, dat d fiets tijdens de 'winterslaap' moet worden onderhouden.

Wij geven hierna enige tips, aanbevelingen Belangrijk, zodat je niets vergeet en nog lang plezier houdt van je bike.

Het juiste „overwinteren“ van de fiets:

1. Maak de fiets grondig schoon met warm water en speciaal schoonmaakmiddelen en de hulpjes voor moeilijk toegankelijke plaatsen. Na afloop de fiets eenvoudig met schoon water afspoelen. Gebruik geen hogedrukreiniger of tuinslang, want de hoge waterdruk perst ook het vuil in de lagers. Hier vindt je onze aanbevelingen voor Reiniging & Onderhoud van Motorex of Finish Line bijvoorbeeld.

2. De lagers van wielnaven, trapsaslager en balhoofd controleren. Zonodig deze onderdelen reinigen en invetten. Tips voor het instellen ervan vindt je in Rainers Bike Talk

3. Check het rondlopen van de wielen, controleer de spaakspanning en stel deze waar nodig bij.

4. Onderzoek vervolgens de Banden op beschadigingen, scheurtjes of ingereden steentjes of andere rommel. Pomp vervolgens de banden op maximale druk. Daarmee voorkom je dat de fiets met lege banden komt te staan en de banden door het gewicht beschadigen.

5. Test de remmen. Vervang de remmen en remblokken als ze versleten zijn. Ververs de remvloeistof en ontlucht de remmen. Bij velgremmen ook de mate van slijtage van de velgen controleren. Tips voor het verwisselen: In Rainers Bike Talk.

6. Controleer de ketting op slijtage en vernieuw deze wanneer nodig. Denk ook aan de kettingbladen en cassette. Olie de scharnieren van de voorderailleur, het schakelmechanisme en de versnellingskabels als ze zijn schoongemaakt.

7. Trek alle schroeven en schroefbouten na. Invetten waar nodig.

8. De fiets in de was zetten met spuitbus. Mijd het in de was zetten van de remmen! Daarna glanzend oppoetsen.

9. Berg de fiets op in een transportbox of d.m.v. een mooie muurhouder als woon-accessoire.

De winterbeurt en rijden in de kou

1. Maak schoon en pleeg onderhoud als hierboven beschreven. Je bespaart op termijn kosten.

2. Wapen je nu tegen de kou.

3. Kies de juiste kleding. Bescherm vooral de handen, voeten en hoofd.

4. Tegen opspattend water en modder helpen spatborden.

5. Bij regen of sneeuw helpt een regenjack en regenbroek. Wees voorzichtig met de combinatie van kou en vocht. Niet alleen kan je lichaam eronder lijden, maar je moet ook denken aan gladheid op de weg. Voorzie je op tijd van winterbanden of banden met spikes

6. Het is donker op de weg. Zorg voor de juiste verlichting. Naar behoefte kun je volstaan met eenvoudige verlichting voor woon-werkverkeer of sterkere lampen aan helm of stuur tijdens nachtritten.

7. Reflectoren aan kleding en fiets helpen je door het donkere jaargetijde.

Als je dit allemaal hebt gelezen en het werk hebt uitgevoerd, wensen wij je een goede tijd en een goede reis. Als je nog raad nodig hebt, zijn onze medewerkers in de werkplaats altijd bereid je te helpen. Het is wel handig als je Duits spreekt! Engels gaat ook wel. e-mail ons.

 
AJAX Loader Icon